top of page
Smiling Blonde

VEELGESTELDE VRAGEN

Vind hier antwoorden op de meest gestelde vragen over Ooglidcorrectie Den Helder

Ervaringen: Welkom
Behandeling
Nazorg
Bovenaan
Complicaties
Financieel
Voorbereiding

Voorbereiding

 

Behandeling

Na de ingreep - algemeen

Na de ingreep - wat als...?

Over het resultaat

 

Complicaties

Financieel

 

VOORBEREIDING

Moet ik nog iets speciaals doen voor de ingreep?

We adviseren om een week van tevoren Arnica druppels (homeopatisch) in te nemen. Dit kan blauwe plekken verminderen. Verder adviseren we je geen sieraden in de oren en om de hals te dragen en de dag ervoor geen alcohol te drinken. Na de ingreep mogen je oogleden een week niet nat worden, dus als je je haar wilt wassen kun je dat het beste de ochtend van de ingreep doen.

Ik gebruik medicatie, kan ik de ooglidcorrectie dan wel laten doen?

In het intake gesprek vraagt de arts naar je medicatie gebruik. Als je bloedverdunners gebruikt (zoals acetylsalicylzuur, acenocoumarol, clopidogrel, e.d.) kan het zijn dat de arts je vraagt om hiermee tijdelijk te stoppen. Dit moet je dan wel doen in overleg met de voorschrijvend specialist. In een aantal gevallen hoef je niet te stoppen, maar dat wordt besproken in het intake gesprek.

Naar boven

BEHANDELING

Hoe lang duurt de ingreep?

De behandeling duurt in totaal ongeveer een uur. Dit is inclusief aftekenen, verdoven, snijden en hechten.

Doet het pijn?

Tja, dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van de persoon. De verdoving wordt in het bovenooglid gespoten (1 ooglid tegelijk). Door een dunne naald te gebruiken, langzaam te spuiten en de verdovingsvloeistof op kamertemperatuur te hebben, is het ongemak minimaal.

Kan ik praten tijdens de ingreep?

Jazeker. Praten doe je met je mond en daar zitten we verder niet aan. We proberen het ontspannen en gezellig te laten verlopen en een praatje hoort daar zeker bij.

Kan ik mijn ogen open doen tijdens de behandeling?

Op zich kan dat wel maar je hebt toch meestal de ogen dicht tijdens de behandeling, in ieder geval tijdens het snijden. Bij het hechten zou je eventueel de ogen open mogen houden maar in de praktijk houden mensen de ogen gedurende het grootste deel van de ingreep gesloten.

Naar boven

 

NA DE INGREEP

Wat kan ik verwachten na de ingreep?

Je oogleden zullen dik worden en je gezicht zal blauw worden in de dagen erna. De blauwe plekken zakken af naar je wangen en zijn na ongeveer 2 weken nagenoeg verdwenen. Hoe dik en blauw je wordt is afhankelijk van hoeveel verdoving er is gebruikt, hoeveel het heeft gebloed, of je gerookt hebt of alcohol gedronken, je type huid en mogelijk ook je medicatiegebruik. De meeste mensen hebben geen of minimale napijn, waarvoor paracetamol gebruikt kan worden. Tegen het einde van de week kunnen de wondjes wat gaan jeuken.

Hoe is de nazorg geregeld? 

Een ooglidcorrectie is een veilige ingreep maar er kan natuurlijk altijd iets onvoorziens gebeuren. Daarom kun je 24 uur per dag de arts bereiken als je een vraag hebt nadat je voor behandeling bent geweest. Als er wat is kan dat meestal telefonisch of via app contact. Bij hoge uitzondering kan het zo zijn dat je naar de praktijk moet komen voor controle of behandeling, maar dat hoort allemaal bij de nazorg en zonder extra kosten.

Lossen de hechtingen vanzelf op?

Nee. De wond wordt onderhuids gehecht met een fijne draad. De hechtingen moeten na 5 tot 7 dagen worden verwijderd.

Mag ik autorijden na de ingreep?

Je wordt geadviseerd niet zelf auto te rijden na de ingreep. Als je dat wel doet en je krijgt een ongeval, ben je mogelijk niet verzekerd. Als de ergste zwelling weer verdwenen is na een paar dagen, kun je weer veilig autorijden.

Mag ik douchen na de ingreep?

Douchen mag, maar de oogleden moeten droog blijven totdat de hechtingen na 5 tot 7 dagen zijn verwijderd. Als je je haar wilt wassen dan kun je dat bij de kapper laten doen zodat je oogleden niet nat worden. Je zou ook een goed afsluitende duikbril op kunnen zetten. 

Wat mag ik verder wel en niet doen na de ingreep?

Het douchen hadden we het al over gehad. Verder niet fanatiek sporten (b.v. spinnen) en niet bukken. Je mag wel rustig wandelen, boodschappen doen, of een stukje fietsen. De eerste twee weken niet in de felle zon, zonnebank of sauna gaan. Mocht zonlicht onvermijdelijk zijn, dan insmeren met een factor 50 zonnebrandcreme nadat de hechtingen zijn verwijderd.

Wanneer kan ik weer werken?

Dat hangt helemaal af van wat voor werk je doet. Meestal treedt er flinke zwelling op van de oogleden in de eerste 2 dagen na de ooglidcorrectie. Je ziet er dan ook niet representatief uit. Zwaar werk kan beter vermeden worden in de eerste paar dagen. Nadat de hechtingen zijn verwijderd mag je in principe weer alles doen.

Naar boven

NA DE INGREEP - WAT ALS...

Ik mijn ogen niet helemaal kan sluiten?

Voor de ingreep controleren we of we niet teveel overschot weghalen. Toch kan het zijn dat je na de ingreep je ogen niet helemaal kunt sluiten of er erg veel moeite voor moet doen. Dit komt door de zwelling van de verdoving en is meestal binnen 1 a 2 dagen verdwenen. Een enkele keer kan het zelfs nog iets langer duren, b.v. een week of nog iets langer.

Ik last krijg van tranende ogen?

Tranende ogen kunnen de eerste dagen voorkomen door irritatie door de ingreep. Het verdwijnt weer vanzelf na enkele dagen. Als je ogen tranen doordat je ze niet helemaal kunt sluiten (zie boven) dan kun je wat oogdruppeltjes halen die het oog bevochtigen. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Mijn oogwit rood wordt?

Soms krijg je na de ooglidcorrectie een lichte oogwitontsteking (conjunctivitis) of zelfs een bloeding in het oogwit (subconjunctivale bloeding). Dit kan dan wat branderig voelen en het kan zijn dat je iets wazig ziet. Ook kan er bij de oogwitontsteking wat afscheiding (pus) vormen. Deze klachten gaan vanzelf over binnen 1 tot 2 weken en kunnen geen kwaad. Als er afscheiding zit kun je dit gewoon met een gaasje met lauw kraanwater eruit vegen.

Mijn oogleden heel erg opzwellen?

Dat is je uitgelegd voor en na de behandeling maar mocht je het vergeten zijn, het hoort erbij. De eerste twee dagen zal de zwelling het ergst zijn, daarna zakt het snel af. Koelen is belangrijk om de zwelling binnen de perken te houden.

De wondjes bloeden?

De eerste dag / nacht na de ingreep kan er nog wat bloed uit de wondjes lopen. Je krijgt hiervoor gaasjes mee om te deppen als dat nodig is. Soms merk je dat na het koelen het weer begint te bloeden omdat de huid warm wordt en het bloed weer naar de oppervlakte stroomt. Het devies is: druk. Dus mocht er iets een beetje irritant blijven bloeden, druk er een beetje stevig op met een gaasje, na een minuut of 10 is het dan meestal helemaal gestopt.

Er een bobbeltje verschijnt waar de hechtdraadjes zitten (of gezeten hebben)?

Dat kan inderdaad en heeft te maken met het draadje. Het ontstaat door wat vochtophoping rondom het hechtdraadje. Zodra het draadje eruit is zal het bobbeltje binnen een paar dagen verdwijnen.

Van die vochtzakken met bloeduitstortingen onder mijn ogen krijg?

Tja, die horen er een beetje bij. Bij de ene persoon is het wat heftiger dan de andere, maar de meeste mensen worden wel iets blauw en soms is er ook een flinke vochtophoping onder de ogen. Rustig aan doen, geen alcohol drinken en goed koelen is het beste advies. Na maximaal 2 tot 3 weken is alle verkleuring en zwelling meestal verdwenen.

Naar boven

OVER HET RESULTAAT

Wanneer kan ik zien hoe het uiteindelijke resultaat is geworden?

We houden als stelregel aan ongeveer 3 maanden, alhoewel het uitrijpen van het litteken en het bijtrekken van eventuele verkleuringen wel tot een jaar kunnen duren. In de eerste maanden en vooral de eerste 4 tot 6 weken kunnen de oogleden nog wat gezwollen en gevoelig zijn. Ook het litteken, dat in de oogplooi valt, is soms toch nog zichtbaar na die tijd. Een en ander hangt wel af van het huidtype; bij sommige mensen ziet het er na 2 a 3 weken al uit alsof er niets gebeurd is.

Waarom treedt er soms een verkleuring op boven de oogleden?

De huid heeft tijd nodig om te herstellen. Ook al valt het litteken in de oogplooi, de huid rondom het litteken kan in de herstelperiode wat verkleurd zijn. Het kan ook wat strak voelen. Na verloop van tijd trekt dit bij. Een stelregel is: 3 maanden rood, 3 maanden wit en in de 6 maanden erna neemt het litteken langzaam de huidskleur aan. Uiteindelijk is na maximaal een jaar de verkleuring, littekenvorming en een eventueel strak gevoel bij nagenoeg iedereen verdwenen.

Ik wil wel dat het er natuurlijk uit ziet, kan dat?

Ja dat kan. Een natuurlijke uitstraling vinden we erg belangrijk. Door niet de grenzen op te zoeken van wat er precies weg kan, behoud je een natuurlijke uitstraling en ziet het er allemaal niet te strak uit. Uiteraard willen we ook niet te weinig weghalen, maar daar proberen we een balans in te vinden met de wens van jou centraal.

Naar boven

COMPLICATIES

Wat kan er mis gaan?

Een ooglidcorrectie is een veilige ingreep en we doen onze uiterste best om complicaties te voorkomen. Een complicatie waar we extra alert op zijn is teveel overtollig ooglid weghalen. Daardoor zou je de ogen niet meer normaal kunnen sluiten. Door een controle uit te voeren na het aftekenen en voordat we gaan snijden, proberen we deze complicatie te voorkomen. Het kan wel voorkomen dat je je ogen direct na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten, maar dat komt dan meestal doordat de oogleden gezwollen zijn door de verdoving. Dit is dan in principe binnen 24 uur weer hersteld.


Alhoewel we semi steriel werken, is infectie ook een, alhoewel klein, risico.

Soms komt bij een correctie van de oogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kun je last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten meestal vanzelf. 

In sommige gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd. In sommige gevallen is er sprake van een gestoorde wondgenezing of pijn. De kans dat het oog beschadigd wordt is uiterst gering.

Wat als er te weinig is weggehaald?

Een ooglidcorrectie blijft mensenwerk en het resultaat is afhankelijk van vele factoren. Je tekent voor de ingreep een toestemmingsformulier waarin je bevestigt dat je akkoord gaat met de risico's en de uitkomst van de behandeling. Dit neemt niet weg dat we onze uiterste best om de ingreep zo goed mogelijk uit te voeren en het mooiste resultaat te bereiken. Ondanks dit alles kan het voorkomen dat je bij de nacontrole aangeeft dat je toch graag een iets strakkere look had gewild. Als we inschatten dat dit technisch mogelijk is bieden we daarom in dat geval een kosteloze nacorrectie aan. 

Naar boven

FINANCIEEL

Hoe kan ik betalen?

Je betaalt na afloop van de ooglidcorrectie. Je kunt pinnen of contant betalen. De prijs is €750 en is BTW vrij. In termijnen betalen is niet mogelijk.

Kom ik in aanmerking voor vergoeding van de zorgverzekeraar?

Nee, als je de ooglidcorrectie bij ons laat uitvoeren, vergoedt de zorgverzekeraar dit niet, ook niet als je (deels) gedekt bent via een aanvullend pakket.

Naar boven

Resultaat
Na de ingree - wat als
bottom of page